Search
Search
Meny
tapt arbeidsgiveravgift

Må du betale arbeidsgiveravgift? Ta kontakt!

25. mars 2022
Hammerfest Næringsforening (HFNF), Alta Næringsforening (ANF) og Kirkenes Næringsforening (KNF) reagerer sterkt på Skatteetatens plutselige utstrakte kontrollvirksomhet vedrørende differensiert arbeidsgiveravgift. Dette setter bedrifter og arbeidsplasser i Finnmark i unødvendig umiddelbar fare.
 
artikkelen fortsetter under annonsen
Bli medlem
Mange av våre medlemsbedrifter har den siste tiden fått krav om bokettersyn, og krav om tilbakebetaling av arbeidsgiveravgift, det til tross for at det er fullt ut levedyktige og oppegående bedrifter økonomisk sett. Vi snakker nå krav samlet sett – fordelt på våre tre kommuner - som er over 10 mil, og dette frykter vi bare er toppen av isfjellet.  Det paradoksale er at etterligningen av arbeidsgiveravgift er med på å svekke bedriftene og sette arbeidsplasser i fare. 

HVIS DU BLIR BERØRT SÅ MÅ DU TA KONTAKT!

Vi ber herved finansminister Trygve Slagsvold Vedum om å iverksette skatteamnesti ut året, og at Skattedirektoratet sikrer at informasjon formidles til viktige interessenter, slik at regelverket begynner å praktiseres fra 01.01.2023. Det oppleves urimelig at reglene skal iverksettes uten informasjon til næringsliv og regnskapsmiljøer i forkant (Se utdypende redegjørelse). Fritak for arbeidsgiveravgift er jo nettopp ment å forhindre dette.

Bakgrunn: 

Skatteetaten gjennomfører i disse tider en utstrakt kontrollvirksomhet vedrørende differensiert arbeidsgiveravgift som setter flere bedrifter i Finnmark i umiddelbar konkursfare. 
Bakgrunnen er at adgangen til å betale arbeidsgiveravgift med redusert sats eller 0-sats innebærer statsstøtte iht. statsstøtteregelverket (ESAs retningslinjer for regional statsstøtte). Ordningen med redusert arbeidsgiveravgift i avgiftssone II til V er omfattet av dette. Det er differansen mellom den reduserte avgiften arbeidsgiver faktisk betaler, og den avgiften som ville vært betalt ved bruk av full avgiftssats, som utgjør mottatt statsstøtte. Slik statsstøtte er bare lovlig dersom visse vilkår er oppfylt. Et av vilkårene er at foretaket ikke er i «økonomiske vanskeligheter».

Foretak som er i økonomiske vanskeligheter må i utgangspunktet benytte høy sats (14,1 %) også i avgiftssone II til V, uavhengig av hvor de er registrert eller driver virksomhet, jf. avgiftsvedtaket § 3 annet ledd. Det samme gjelder arbeidsgivere med utestående krav om tilbakebetaling av ulovlig statsstøtte etter vedtak fattet av ESA

Basert på utstrakt møtevirksomhet med viktige interessenter reagerer vi sterkt på praksisen nå Skatteetaten fører:
  • Informasjon til bedrifter, revisorer, regnskapskontor og fagmiljøer har vært fraværende. 10 januar i år kom SKD melding fra skattedirektoratet som klargjorde EØS avtalen om differensiert arbeidsgiveravgift. 21 februar i år kom revisorforeningen med et informasjonsskriv hvordan dette skal behandles. Frem til i år har dette vært en dypt bevart hemmelighet.
    • Dette understøttes av Regnskap Norge og Revisorforeningen 
      • Regnskap Norges brev til sine medlemmer:
        • «Skatteetaten bærer et opplagt ansvar for at de ulike sidene ved regelverket har vært underkommunisert fra deres side. Skatteetatens veiledningsplikt er hjemlet direkte i skatteforvaltningsloven kapittel 5. Her følger det blant annet at når «arbeidssituasjonen tillater det» skal Skatteetaten gi veiledning om lover, forskrifter og vanlig praksis som har betydning for de rettigheter og plikter vedkommende har, og om mulig peke på forhold som særlig kan ha betydning. Denne veiledningsplikten har ikke vært godt nok ivaretatt»
    • Adm. dir i Revisorforeningen Karen Kvalevåg:
      • «- Når det gjøres slike omfattende endringer som påvirker store deler av de skattepliktige, mener vi det er helt avgjørende at Skatteetaten samarbeider med og informerer næringslivets organisasjoner i god tid før endringene skjer. Det er ikke gjort i dette tilfellet, sier Kvalevåg»
  • Det sås i tillegg tvil om hvorvidt Skatteetatens oversettelse av det opprinnelige regelverket er presist. 
    • Orginalteksten lyder som følger:  For the purposes of these guidelines, an undertaking is considered to be in difficulty when, without intervention by the State, it will almost certainly be condemned to going out of business in the short or medium term. 
    • "Almost certainly" er dermed oversatt til "med stor sannsynlighet", mens det korrekte er "nesten sikkert". Vanlig språklig oppfatning er at stor sannsynlighet er 2/3 eller 3/4 sjanse, mens nesten sikkert er 95%. Det er langt fra slik at et selskap som på et gitt tidspunkt har tapt halve egenkapitalen er "nesten sikkert" ikke økonomisk levedyktig.  
  • Det er staten (avtalepart) som må dokumentere at selskap er i økonomiske vanskeligheter. Her må man kunne forvente at det varsles om slikt og i alle fall at næringslivet gjøres oppmerksom på reglene. F.eks. gjør Innovasjon Norge konkrete vurderinger basert på sist kjente årsregnskap for å vurdere slikt før eventuell støtte gis.
  • Det er akkumulerte tap etter at all annen egenkapital er brukt opp som skal sammenlignes med tegnet aksjekapital. F.eks. kan man først dekke underskudd ved å bruke av reservefond, overkursfond, fond for urealiserte gevinster, fond for vurderingsforskjeller og slikt.
  • Det er i tilfelle veldig søkt hvis man her skal tolke dette på en annen måte enn aksjelovens bestemmelser om styrets handlingsplikt og forsvarlig egenkapital (§ 3-4, 3-5)
  • Det er et poeng at de fleste selskaper har muligheter til å tilpasse sine regnskaper eller gjøre tiltak dersom de var klar over denne bestemmelsen (f.eks. sette inn ny kapital). Om Skatteetaten skal kunne gå tilbake i tid, så må også bedriftene kunne endre sine regnskaper tilbake i tid
  • To år med pandemi og inngripende myndighetsrestriksjoner er også akkurat tilbakelagt, og norske virksomheter bør nå kunne rette fokuset på å komme seg ut av kompensasjons- og andre støttetiltaksordninger og komme tilbake i en normalsituasjon med lønnsom drift. Ileggelse av tilleggsskatt med grunnlag i dette regelverket fremstår da som umusikalsk og ødeleggende for de berørte virksomheter
Nyheter
facebook

SISTE NYTT