Search
Search
Meny
for og av næringslivet

Usikkerhet avler mer usikkerhet - hvordan jobber vi med sanksjonene nå?

08. april 2022 | Skrevet av : Magnus Mæland
Putins angrepskrig mot Ukraina får konsekvenser selv i vårt lokalsamfunn. Hele verden blir påvirket, Norge blir påvirket, men det er vi i Sør-Varanger som blir mest påvirket av sanksjonene mot Russland i Norge. Hvordan vi står sammen vil avgjøre hvordan vi kommer oss ut av denne situasjonen.
artikkelen fortsetter under annonsen
Bli medlem
Den folkerettslige krigen mot Ukraina har ført til at tilliten til statsapparatet i Russland er brutt. Det er åpenbart for alle at Russlands handlinger vil føre til at landet blir mer isolert. På de store internasjonale arenaene blir Russlands aggresjon møtt med utestengelse og sanksjoner. For oss betyr det at vi må omstille oss og bli mindre avhengig av Russland. 

Det er trist, og jeg tror vi alle er i en slags sorgprosess. Vi er naboer til Russland. Det er mange som har venner, familie, kjærester, ektefeller og handelspartnere rett over grensen. Dette er blitt bygd opp gjennom tiår. Samarbeidet er blitt heiet frem av samtlige regjeringen. For staten har det handlet om sikkerhetspolitikk, for oss har det handlet om naturlig naboskap. En sammenligning som ofte er blitt brukt er at det har vært som å bo i Halden og samarbeide med noen i Strömstad. 

Ut av naboskapet har man i næringslivet bygd tillit og vennskap med handelspartnere i Russland. For det meste innen maritim sektor, men også innen de fleste andre bransjene. Fra skipsverft til handelsstanden. 

Det er nesten ingen aktivitet i Sør-Varanger som er blitt sanksjonert. Og næringslivet i Sør-Varanger tar penger ut av det russiske markedet, ikke inn. Man får betalt for å reparere båter, bunkre båter og gi de forsyninger. Det er serviceoppgaver som gis innen den maritime sektoren. Det er vanskelig for alle bedrifter innen dette segmentet å omstille seg. Det er ikke slik at det flommer over av båter fra andre nasjoner i våre farvann. Naboskapet er årsaken til at dette samarbeidet har utviklet seg. 

Kirkenes Næringsforening jobber med følgende saker nå:
  • At det blir tydelighet rundt sanksjonene. Hva er egentlig sanksjoner og hva er det ikke? Djevelen ligger i detaljene, og det siste lokalt næringsliv ønsker seg er å bryte sanksjonene. Næringslivet lokalt er enig i de sanksjonene som er innført. 
  • Ikke steng norske havner for russiske skip. De skipene som kommer til Sør-Varanger har Kirkenes mer eller mindre som hjemmehavn. Noen båter har ikke vært i Russland på 5 år, noen flere, noen aldri. Man har kommet til Kirkenes fordi lokalt næringslivet har gitt gode tjenester. 
    • Havnene må ikke stenges for russiske skip fordi dette kan gå utover det norsk-russiske fiskerisamarbeidet. Fordi vi har et "search and rescue"-samarbeid for barentshavet. Fordi det er et samarbeid som tar penger ut av det russiske markedet. 
  • Tiltakspakkene må treffe bedre. Vi er godt fornøyd med tiltakspakkene og er imponert over den raske prosessen til regjeringen. Det er viktig at tiltakene spisses bedre. Sammen med Orinor og Sør-Varanger Utvikling er det utarbeidet er notat som sendes regjeringen. 
  • Det må komme en gnist til Sør-Varanger. Det er vi som bor her som skal bygge lokalsamfunnet. Sammen skal vi bygge en sterkere kommune tuftet på et sterkt lokalt næringsliv. Nå trenger vi en gnist. Det jobbes strategisk med sterkere partnere som LO, Sør-Varanger kommune og Fagråd for bygg og anlegg i Kirkenes Næringsforening for å finne infrastrukturtiltak som er realisitisk og kan igangsettes kjapt.

Vi må stå sammen i den tiden vi er i nå. Det er mye usikkerhet, men vi har ikke ennå mistet noen arbeidsplasser. Vi har greid det fordi vi har jobbet sammen på tvers av næringsliv og organisasjoner. Det er også vi som bor her som må skape en sterkere kommune, kun gjennom bedre tilrettelegging for næringslivet får vi til det.

 
Nyheter
facebook

SISTE NYTT