Search
Search
Meny
kunsten å ta en beslutning

Kunsten å ta en beslutning

02. september 2022 | Skrevet av : Magnus Mæland
Kommunestyret i Sør-Varanger kommune har vedtatt å undersøke muligheten for en intensjonsavtale om utviklingen av KILA/slambanken. Dette er en viktig beslutning som skaper optimisme. Vi er i dag en kommune uten tilgjengelige næringstomter for industri og næringsetableringer. En kommune uten næringsarealer, er en kommune som ikke kan vokse.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kjør Kirkeneskortet
Kirkenes Næringsforening har i styrevedtak vedtatt at Sør-Varanger kommune må avklare et mulig samarbeid med eieren av KILA/slambanken for å få på plass fremtidige tilgjengelige næringstomter. For kommunestyret var dette en vanskelig og kontroversiell beslutning. En beslutning som ikke ble enstemmig vedtatt. Det er viktig å bli minnet på at dette er en beslutning som skal avklare om det er grobunn for et samarbeid. Hvis det er ikke er grobunn for samarbeid så må kommunestyret ta en annen beslutning.  

Det beste er å ta den riktige beslutningen, det neste beste er en dårlig beslutning og det verste er å ikke ta en beslutning. Kommunestyrets har tatt en beslutning om å prøve å få på plass en intensjonsavtale med en privat aktør som har det eneste ferdig detaljregulerte næringsområdet i kommunen. Om det er en riktig eller gal beslutning vet ingen, men det er en beslutning som har sterkest faglig støtte. 

Det finnes ikke perfekte beslutninger. Og Kirkenes Næringsforening håper at uavhengig av om det er mulig å få på plass kommunale næringstomter på KILA at kommunestyret står sammen på tvers av politiske skillelinjer om en fremtid for næringslivet. Vi snakker tross alt kun om en plass å være for industri, og næringsliv som krever areal, som støyer og som lukter. Undertegnede har vokst opp med en rekeskallfabrikk i sentrum av min fødeplass Skjervøy. Det luktet. Det lagde lyd. Og det krevde plass. Utrolig nok så aksepterte Skjervøyværinger arbeidsplassene på tross av lukten. Når et datasenter er utfordrende på kommunens nåværende næringsareal ved Prestøya, så bes kommunestyret å jobbe for løsninger som ikke skaper konflikter mellom hvor man skal bo, og hvor man skal jobbe. 

Kirkenes Næringsforening har vært tydelig på at det er helt nødvendig å få på plass næringstomter. Uten en plass å være så kommer ikke eksternt næringsliv, og eksisterende næringsliv har ingen plasser å vokse. En kommune må alltid ha tilgjengelige næringstomter. Enten man liker det eller ikke så tar kapitalister beslutninger basert på risiko, tid og avkastning. Hvorfor i all verden skal man vente på en kommune som ikke tar beslutninger, som ikke har noe å tilby når det er mange andre kommuner som er klare. Som er fremme i skoene og ønsker flere private arbeidsplasser. Vi snakker om noe så kjedelig som et areal hvor næringslivet ikke er i konflikt med andre interesser. 
Sør-Varanger kommune trenger beslutninger. Vi trenger å ta skritt fremover. Da må man akseptere at man ikke er enig i alle beslutningene, og at faglige råd kan være brekkstangen til kompromiss. Kirkenes Næringsforening ber om forutsigbarhet, og at kommunestyret står sammen om en plass for næringslivet å være. Næringsforeningen har foreslått objektive kriterier som kan ligge til grunn for en avgjørelse, hvor tidsperspektiv var viktig. Disse kriteriene oppfyller KILA, og vi håper at dette kan være en endelig beslutning. Hvis det er mulig, så håper vi på bredest mulig flertall i kommunestyret. Det gir forutsigbarhet.

Skrekken er at vi som lokalsamfunn havner i en ny runddans med utredninger og uenighet om næringstomter. Det vil være en situasjon som ikke gagner noen.
 
Nyheter
facebook

SISTE NYTT